Pagina de start a forumului Club Z
Pagina de start a forumului Club Z Autentificare Înregistrare FAQ Membri Căutare

Forum Index | GMC Club Z - Portal | Chat Online | Parteneri | News | Top 3 Forum | Echipa GMC Club Z | Forum info


Crează un subiect nou  Răspunde la subiect Subiectul anterior :: Subiectul următor 
Cum sa nu iei teapa cand pleci la studii in strainatate
MesajTrimis: Mar, 13 Iun 2006, 12:27 pm Go top: Cum sa nu iei teapa cand pleci la studii in strainatate Răspunde cu citat (quote)
Ade
Elite Member
Elite Member
Data înscrierii: 17/Mai/2006
Mesaje: 1245
Locație: Bucuresti




Cum să nu iei ţeapă când pleci la studii în străinătate
de Florentina STOIAN


Ai vrea să pleci la studii în străinătate, dar nu ştii cu ce să începi. Unde să cauţi şi pe cine să crezi. Pe cine să întrebi şi cum să întrebi. Care sunt sursele credibile şi care, simple "baloane de săpun". Camelia Minoiu, Gabriela Debiţa şi Raluca Mureşan au trecut prin experienţa studiilor în străinătate şi vor să o împărtăşească şi celorlalţi. Camelia este în prezent doctorand în ştiinţe economice la Universitatea Columbia, Facultatea de Economie, Gabriela este doctorand în literatură engleză renascentistă la University of Ottawa, iar Raluca are doctoratul în fizică la Universitatea Lund din Suedia, fiind afiliată acum la University of Oxford.

Traseiştii masteratelor şi ai doctoratelor nu sunt apreciaţi
"O greşeală care apare frecvent este a considera studiul în străinătate drept un drum facil către emigrare sau ca o oportunitate de a călători pentru plăcerea de a călători", spun cele trei tinere, care moderează grupul de discuţii Romstudyabroad cu aproape 5.500 de membri. "Dezamăgirile vor apărea în timp. Traseiştii masteratelor sau ai doctoratelor reuşesc foarte rar să facă cariere: CV-ul lor împănat cu experienţă şi interes în toate domeniile nu convinge. Lipsa de pasiune şi oportunismul nu scapă persoanelor cu experienţă din comisiile de recrutare".

"Diplome fără valoare şi în străinătate"
"O altă greşeală este concepţia că a studia în străinătate este întotdeauna mai bine decât a studia acasă sau a crede că o diplomă la o universitate străină de mâna a doua sau a treia este oricând preferabilă unei diplome provenite de la o universitate românească şi că orice sacrificii trebuie făcute pentru a o obţine. Nu este deloc aşa. Există şi în SUA, şi în Europa, atât universităţi bune, cât şi universităţi slabe, ale căror diplome nu valorează nici cât hârtia pe care au fost scrise, universităţi pe care angajatorii nu le consideră suficient de bune. Oricât de ciudat ar părea, câteodată o diplomă emisă de Universitatea din Bucureşti, de exemplu, poate fi mai apreciată decât cea a unei universităţi obscure din vestul Eu-ropei sau America", susţin cele trei moderatoare.

Ce este Romstudyabroad?
Grupul Yahoo Romstudyabroad, moderat de dr. Raluca Mureşan, drd. Gabriela Debiţa şi drd. Camelia Minoiu, reprezintă o oportunitate excelentă de informare pentru membrii înregistraţi. În fiecare zi, pe grup sunt publicate informaţii despre burse, surse de finanţare, internship-uri, conferinţe, seminarii, şcoli de vară, programe de studiu, cursuri de perfecţionare, jurnale de specialitate etc. Pe Romstudyabroad sunt publicate, de asemenea, anunţuri de joburi în România pentru a facilita informarea şi integrarea celor cu calificări academice obţinute în străinătate, precum şi anunţuri de joburi şi oportunităţi în străinătate menite să servească celor ce doresc să obţină astfel de calificări.

Ai grijă la intermediari!
Intermediarii trebuie trataţi cu atenţie, susţin cele trei moderatoare ale grupului Romstudyabroad. "Este important să te bazezi pe informaţii verificate sau verificabile, provenite de pe site-uri oficiale, pe anunţuri publicate în presă etc. Nu este indicat să îţi trimiţi dosarul de candidatură (cu CV, foi matricole, date personale etc.) la persoane fizice, care susţin că sunt afiliate cu o universitate sau alta, sau care îţi propun să joace rol de intermediar între tine (studentul) şi instituţia unde doreşti să candidezi pentru un post sau un loc într-un program de studii. Noi îi sfătuim pe potenţialii candidaţi să solicite informaţii suplimentare de la organizaţiile şi persoanele fizice ofertante, să citească şi să judece informaţiile primite cu atenţie şi obiectivitate".

Nu ignora clasamentele universităţilor!
Potrivit celor trei tinere, care au ales să-şi continue traseul educaţional în afara graniţelor României, e cel mai bine să începi prin a studia clasamentele universităţilor realizate anual de US News, Business Week, The Guardian şi Economist Intelligence Unit: http://www.usnews.com/usnews/rankguide/rghome.htm, http://www.businessweek.com/bschools, http://education.guardian.co.uk/universityguide2005, http://mba.eiu.com/index.asp. "Pentru majoritatea ţărilor există site-uri oficiale de tipul study in. Aceste site-uri, oferind informaţii în privinţa structurii sistemului educaţional din ţara respectivă (titluri acordate, tipuri de finanţări la diverse niveluri, cerinţe pentru a fi admis, liste de programe de studii destinate studenţilor străini etc.) sunt deosebit de utile ca punct de pornire în căutarea unei posibilităţi de studiu în străinătate, deoarece te înarmează cu informaţia necesară pentru a-ţi continua căutarea (e.g., eventuale cuvinte-cheie)". Ca persoane care au trecut prin "chinurile" căutării, care s-au lovit de pragul de sus, cele trei spun şi că "o altă sursă utilă de informaţii sunt grupurile de discuţie ale studenţilor români în străinătate, care reprezintă adevărate mine de aur: poţi beneficia de experienţa celorlalţi, de liste de link-uri care şi-au verificat deja eficacitatea, de arhive de mesaje care îţi oferă răspunsuri date altor studenţi la întrebări asemănătoare şi care te feresc să faci aceleaşi greşeli pe care le-au făcut şi alţii".


http://www.adevarulonline.ro/2006-06-13/Invatamant/cum-sa-nu-iei-teapa-cand-pleci-la-studii-in-strainatate_187870.html

_________________
Don't worry...be happy.....life's gooooooooood:D
"Infrant nu esti atunci cand sangeri...nici cand ochii-n lacrimi ti-s...adevaratele infrangeri...sunt renuntarile la vis..."
"nu vezi pragul de jos pana nu dai cu capul ce del de sus..."
Vezi profilul utilizatorului

Cum sa nu iei teapa cand pleci la studii in strainatate
 Pagina de start a forumului Club Z » Discutii
Ora este GMT + 2 ore  
Pagina 1 din 1  

  
  
 Crează un subiect nou  Răspunde la subiect  

Forum index | Club Z - Portal | Luxian's Blog | Sitemap

  Powered by phpBB © 2001-2006 Modified : Club Z  
Anvelope vara iarna Timisoara | Jante Timisoara