Pagina de start a forumului Club Z
Pagina de start a forumului Club Z Autentificare Înregistrare FAQ Membri Căutare

Forum Index | GMC Club Z - Portal | Chat Online | Parteneri | News | Top 3 Forum | Echipa GMC Club Z | Forum info


Crează un subiect nou  Răspunde la subiect Subiectul anterior :: Subiectul următor 
Sinuciderea la romani - moda de sezon sau fenomen alarmant?
MesajTrimis: Sâm, 16 Iun 2007, 1:23 pm Go top: Sinuciderea la romani - moda de sezon sau fenomen alarmant? Răspunde cu citat (quote)
Ade
Elite Member
Elite Member
Data înscrierii: 17/Mai/2006
Mesaje: 1245
Locație: Bucuresti




In anul 2006 s-au sinucis 3187 de romani, fata de 2913 in anul precedent . Numarul celor care si-au curmat singuri viata, anul trecut, depaseste numarul celor morti in accidente rutiere

Cazurile de suicid sunt in crestere. Statisticile medicilor legisti arata ca cei mai multi sinucigasi sunt barbati, cu varste cuprinse intre 41 si 50 de ani. Acestia prefera sa isi puna capat zilelor prin spanzurare, in special in lunile aprilie, mai, iunie si iulie. Conform documentelor de specialitate, numarul sinuciderilor creste dramatic la finalul mandatelor politice, in anii preelectorali si electorali. Sunt semne ca 2007 ar putea inregistra un record la acest capitol sumbru.

"Numarul cazurilor de sinucideri din 2006 este mai mare decat in 2005", ne-a spus Gheorghe Alexandrescu, medic legist in cadrul Institutului de Medicina Legala "Mina Minovici". Nu se stie concret ce mecanism declanseaza decizia de a termina cu viata la modul violent. Suicidul are o latura ciudata in sensul ca sinucigasul pare sa capete brusc puteri stranii care il imping catre gestul fatal. Nu vorbim aici despre sinuciderea pe motive religioase, ci de cea care are la baza o depresie psihica. "Am vazut multe asemenea cazuri, dar cel mai ciudat a fost unul in care o persoana a legat streangul de tablia patului, s-a intins pe spate, si-a petrecut latul dupa gat si, lungit in pat, s-a tarat usor pe spate pana a murit sufocat prin spanzurare. Teoretic, asa ceva e imposibil", spune medicul legist Gheorghe Alexandrescu.

Mai multe sinucideri decat morti in accidente rutiere

Potrivit raportului pe 2006 al Institutului de Medicina Legala "Mina Minovici", anul trecut, sinuciderile au reprezentat 27,7 la suta din totalul deceselor violente. Conform statisticilor, numarul sinuciderilor a fost mai mare decat cel al victimelor inregistrate in urma accidentelor rutiere. Anul trecut, la nivel national s-au inregistrat 3187 de cazuri de sinucideri, o valoare sensibil mai mare decat in 2005 (2913 de cazuri), care marcheaza debutul unei oscilatii ascendente. In Capitala, in 2006, s-au inregistrat 256 de sinucideri, un numar aproape dublu, comparativ cu anul 1986, dar aproape la jumatate, fata de cele 511 sinucideri, raportate in anul 2000. Spre comparatie, conform datelor Inspectoratului General de Politie, in 2006 s-au produs 6745 de accidente grave in care au murit 2460 de persoane.

Raportul asupra activitatii retelei de medicina legala in 2006 arata ca cea mai frecventa modalitate de sinucidere a fost prin spanzurare, respectiv 75,3 la suta din cazuri. Opt la suta dintre sinucigasi s-au otravit, trei la suta s-au aruncat de la inaltime, trei la suta s-au inecat voluntar, doi la suta si-au taiat gatul, unu la suta s-au impuscat, 0,9 la suta si-au dat foc si 0,5 la suta s-au electrocutat.

Exista zone cu o incidenta inexplicabil de mare a sinuciderilor. Cele mai multe dese cazuri s-au inregistrat in Covasna - 34,6; Harghita - 33,3; Satu Mare - 22,2; Targu Mures - 22,6 cazuri la 100.000 de locuitori.

La capitolul incidentei sinuciderilor pe sexe, raportul arata ca cele mai frecvente cazuri (77 la suta) se inregistreaza in randul barbatilor.

Acest lucru respecta incidenta valabila pe toate meridianele a raportului intre sexe la capitolul suicid: 75% in randul barbatilor si 25% in randul femeilor. Din punctul de vedere al statutului social lucrurile sunt echilibrate: nu exista nici o clasa care sa fie iertata de fenomen. Isi pun capat zilelor si saracii, si bogatii.

2007 - an record

Dincolo de cifrele reci ale statisticilor realizate de legistii romani in ultimii 17 ani, trebuie spus ca, pe plan mondial, tara noastra e situata cam pe la mijlocul clasamentului.

In studiile de specialitate, cel mai interesant este graficul cazurilor pe ani, din 1986 incoace. Se observa in primul rand incidenta sezoniera a sinuciderilor, cele mai multe cazuri inregistrandu-se in lunile aprilie, mai, iunie si iulie. Ca o paranteza, 2007 ar putea fi un an record la sinucideri in tara noastra. In general, cel mai mare numar de cazuri se inregistreaza in grupa de varsta 41 - 50 de ani (23 la suta), apoi grupele 30 - 40 de ani, 51 - 60 de ani si 61 - 70 de ani (intre 15 si 17 la suta fiecare).

O moda de oras

Faptul ca suicidul este o moda de oras nu e o noutate.

In secolul al XIX-lea, pe fondul dezvoltarii fara precedent a oraselor europene, a aparut un fenomen care a inspaimantat autoritatile de la acea vreme: sinuciderile. Fenomenul are la baza aculturatia, trecerea violenta dintr-un mediu cultural in altul, respectiv momentul in care satenii, dincolo de voia lor, ajung oraseni. Pentru a-l studia si a-l putea stapani, a aparut o noua stiinta: sociologia. Dar sociologia nu a putut rezolva problema, si astfel a aparut apoi psihologia. Care, deocamdata, nu s-a aratat nici ea foarte eficienta.

Politicul influenteaza

Daca pana in 1987 numarul celor care isi curma viata este constant, in jurul cifrei 1000, in 1988 si 1989 numarul se dubleaza.


Sunt exact anii cand situatia politica devenise insuportabila in Romania. In 1990 cei tentati de sinucidere se mai calmeaza, pentru ca in 1991 si 1992 numarul lor sa creasca brusc.

Cei mai multi sinucigasi inregistrati vreodata in tara noastra au fost in anul 2000, cand 3963 de oameni si-au pus capat zilelor. Anul urmator, in 2001, numarul lor scade brusc la 3100, ca sa creasca din nou in 2003 si 2004. Scade iar in 2005, sub 2900 de persoane, pentru ca in 2006 sa creasca la 3187 de persoane. "Numarul cazurilor creste primavara, cand se instaleaza o anumita nervozitate specifica anotimpului, si in anii preelectorali. Aici e mai complicat. Daca in primii doi ani de dupa alegeri observam o diminuare a numarului de sinucigasi, acesta creste in ultima parte a mandatului, lucru care nu se poate explica altfel decat prin deziluzia provocata de prestatia politica. Aceasta, impreuna cu problemele personale, preseaza psihicul labil si il impinge catre gestul fatal. Marea majoritate a cazurilor se petrec in mediul citadin. Multe sinucideri se inregistreaza si in randurile celor care au plecat sa lucreze in strainatate, din cauza dezradacinarii. Au nevoie de sapte - opt ani sa se acomodeze cu noul stil de viata si sunt multi care nu rezista", spune medicul legist Gheorghe Alexandrescu.

Sinucidere din dragoste

Un elev de 18 ani din Bucuresti s-a sinucis de curand aruncandu-se in gol dintr-o garsoniera situata la etajul noua al unui bloc din Capitala. Acesta era implicat intr-o relatie amoroasa cu profesoara care il medita. Din primele declaratii ale profesoarei a reiesit ca tanarul s-ar fi sinucis din cauza dezamagirii pricinuite de faptul ca sentimentele nu-i erau impartasite. Aflat la meditatii, Bogdan s-a aruncat in gol, de la etajul noua, cu rucsacul in spate. Profesoara le-a declarat anchetatorilor ca avusese, cu o zi inaintea tragicului eveniment, o discutie cu tanarul, in care acesta i-a declarat ca o iubeste. Ea ar fi incercat sa-l tempereze, spunandu-i ca la varsta lui ar trebui sa aiba alte prioritati decat dragostea pentru o femeie maritata. Din primele cercetari efectuate de anchetatori in acest caz, s-a stabilit ca a fost vorba de o sinucidere.

Gemene spanzurate impreuna

Ultimul caz de sinucidere care a socat opinia publica a avut loc la Cluj. Doua surori gemene din Cluj-Napoca, absolvente ale Facultatii de Filologie, au fost gasite spanzurate intr-un parc din municipiu. Trupurile celor doua tinere atarnau de un copac, fata in fata, imbratisate, si aveau sub ele doua scaune noi, pe care fetele le-au folosit ca sa-si ia viata. In urma analizelor efectuate la Institutul de Medicina Legala, s-a stabilit ca moartea celor doua gemene a survenit prin asfixiere mecanica. Asupra tinerelor nu a fost gasit vreun bilet de adio ori prin care acestea sa-si motiveze gestul extrem. In cadrul cercetarilor efectuate de politisti au fost gasite in apartamentul in care locuiau fetele mai multe biletele cu diferite citate din Kant, Schiller si Malarme. De asemenea, anchetatorii au stabilit ca scaunele folosite de cele doua pentru a se spanzura au fost aduse de la apartamentul in care locuiau. Gemenele proveneau dintr-o familie de conditie buna si lucrau de cativa ani ca traducatoare autorizate de engleza-germana. Fetele traiau singure intr-o locuinta din Cluj.

_________________
Don't worry...be happy.....life's gooooooooood:D
"Infrant nu esti atunci cand sangeri...nici cand ochii-n lacrimi ti-s...adevaratele infrangeri...sunt renuntarile la vis..."
"nu vezi pragul de jos pana nu dai cu capul ce del de sus..."
Vezi profilul utilizatorului

MesajTrimis: Dum, 17 Iun 2007, 12:01 am Go top: Sinuciderea la romani - moda de sezon sau fenomen alarmant? Răspunde cu citat (quote)
Naty`
Platinium Member
Platinium Member
Data înscrierii: 16/Mai/2006
Mesaje: 779
Locație: Timisoara




pfff...e super aiurea... asa e, in ultimul timp s-au spanzurat atatia oameni..tineri...si nu inteleg de ce nu incearca cineva sa faca niste programe, sa informeze, sa deschida cumva ochii celor care au asta in cap..
Sad
Vezi profilul utilizatorului

Sinuciderea la romani - moda de sezon sau fenomen alarmant?
 Pagina de start a forumului Club Z » Discutii
Ora este GMT + 2 ore  
Pagina 1 din 1  

  
  
 Crează un subiect nou  Răspunde la subiect  

Forum index | Club Z - Portal | Luxian's Blog | Sitemap

  Powered by phpBB © 2001-2006 Modified : Club Z  
Anvelope vara iarna Timisoara | Jante Timisoara