Pagina de start a forumului Club Z
Pagina de start a forumului Club Z Autentificare Înregistrare FAQ Membri Căutare

Forum Index | GMC Club Z - Portal | Chat Online | Parteneri | News | Top 3 Forum | Echipa GMC Club Z | Forum info


Crează un subiect nou  Răspunde la subiect Subiectul anterior :: Subiectul următor 
HIV/SIDA
MesajTrimis: Lun, 10 Dec 2007, 11:14 pm Go top: HIV/SIDA Răspunde cu citat (quote)
Ade
Elite Member
Elite Member
Data înscrierii: 17/Mai/2006
Mesaje: 1245
Locație: Bucuresti
Situatia infectiei HIV/SIDA n lume si Romnia

La sfrsitul deceniului 8 din secolul trecut Centrul pentru Controlul Bolilor si Prevenire din SUA si Oficiul de Sanatate Publica din Anglia s-au sesizat fata de aparitia brusca si neasteptata, a unor mbolnaviri caracterizate prin aparitia simultana sau succesiva a unor infectii oportuniste si a unor cazuri de sarcom Kaposi la homosexuali. Aceste observatii au fost date publicitatii aproape simultan si cu o formulare asemanatoare: "Oportunistic infections and Kaposi's sarcoma in homosexual men" n New Engl.J.Med, 1981, 305, 1465-1467 si "Kaposi's sarcoma in homosexual men. A report of eight cases" n Lancet 1981, 2, 598-600.
Deoarece mbolnavirile, descoperite ntmplator, afectau aparent n exclusivitate barbati tineri homosexuali, cu parteneri multipli, atragea atentia asupra unei relatii posibile dintre aceste afectiuni si un anumit comportament sexual. Curnd nsa cazuri similare clinic s-au descris si la alte categorii de populatie si anume la utilizatorii de droguri heterosexuali care utilizau calea intravenoasa de administrare a drogurilor, la imigrantii de origine haitiana si la hemofilicii care primisera repetate transfuzii de snge. De aici, tentatia unor autori de a eticheta aceasta afectiune, pripit si subtil ironic, drept "boli ale celor 4 H" (Homosexuali, Heroinomani, Haitieni, Hemofilici). Foarte curnd nsa s-a impus constatarea ca suportul biologic, att n cazul sarcomului Kaposi ct si a infectiilor oportuniste (avnd drept prototip pneumoniile cu Pneumocystis carinii), l constituia o deficienta dobndita - si nu congenitala - a sistemului imunitar. CDC Atlanta stabileste n 1983 ca aceasta noua afectiune (care prin particularitatile ei se constituie mai curnd ca un sindrom dect ca o boala) sa poarte denumirea de sindrom al imunodeficientei dobndite (acquaired immunodeficiency syndrom - AIDS respectiv SIDA), entitate nosologica cu agent etiologic nca necunoscut.
Eforturile depuse de la nceputul deceniului sunt ncununate de izolarea agentului etiologic al SIDA de catre Luc Montagnier (Franta) n 1983, confirmata n 1984 de Robert Gallo (SUA); din anul 1986 virusul nou descoperit poarta denumirea de virus al imunodeficientei umane - HIV, urmare a deciziei Comitetului International de Taxonomie a Virusilor.
Progrese importante s-au realizat n anii urmatori privind recunoasterea raspndirii infectiei cu HIV, prin introducerea metodelor de testare serologica a bolnavilor si a populatiilor cu risc de mbolnavire, identificarea caii de transmitere heterosexuala, cea mai raspndita n tarile n curs de dezvoltare si a importantei transmiterii virusului de la mamele infectate la feti sau la nou nascuti.
n anul 1985, a fost identificat un al doilea tip de HIV, respectiv HIV2, cantonat n Africa de Vest, virusul izolat initial n 1983 (HIV1) fiind raspunzator de SIDA pandemica.

*

Conform datelor publicate de UNAIDS (Joint United Programme on HIV/AIDS) si de OMS, pe plan mondial, n decembrie 2003 erau nregistrate ntre 34-46 de milioane de persoane n viata infectate cu HIV, dintre care 19,2 milioane femei si 2,1-2,9 milioane de copii.
Din punct de vedere geografic, din totalul de 34-46 de milioane de infectati cu HIV cei mai multi traiesc n Africa Subsahariana ( 25-28,2 de milioane), pe locul al doilea situndu-se Asia de Sud si Sud-Est cu 4,6-8,2 milioane, iar la polul opus, cu cea mai joasa incidenta, Australia si Noua Zeelanda. Cifre intermediare se nregistreaza, n ordinea marimilor, n America Latina, America de Nord, Africa de Nord si Zona Caraibilor. Diferente notabile se constata ntre Europa de Vest si cea Centrala si de Est.
Datele furnizate de UNAIDS si OMS apreciaza ca n anul 2003 s-au infectat cu HIV 5 milioane (4,2-5,8 milioane) de persoane din care 3-3,4 milioane n Africa Subsahariana.
n ceea ce priveste numarul deceselor datorate infectiei HIV/SIDA, anul trecut au fost raportate 2,5-3,5 milioane din care 2,2 - 2,4 milioane n Africa Subsahariana.
De la nceputul epidemiei, pe plan mondial, au fost infectate peste 54 de milioane de persoane, dintre care au decedat peste 14 milioane.

*

Evolutia fenomenului HIV/SIDA n Centrul si Estul Europei

Deoarece Romnia este parte integranta din Europa, vom face o scurta referire la datele disponibile privitor la fenomenul HIV/SIDA punnd accent pe partea central-rasariteana a Europei. Expunerea comparativa a fenomenului la jumatatea anului 2003 (30-06-2003) cu cea de la sfrsitul anului (2002) face ca analiza acestuia sa fie mai complexa.
La 30-06-2003 n Centrul Europei rata globala a cazurilor de SIDA (mai putin de 6 cazuri pe milion n fiecare an, comparativ cu peste 20 cazuri pe milion n Vest) si cazurile noi de infectie HIV (7 - 10 pe milion) ramne scazuta si relativ neschimbata. Polonia si Iugoslavia, doua tari unde infectia HIV s-a raspndit printre utilizatorii de droguri administrate intravenos la sfrsitul anilor 1980, depasesc cele mai multe cazuri raportate vreodata n Centrul Europei (Polonia: 52% cazuri de SIDA si 96% cazuri de HIV; Iugoslavia: 41% cazuri de SIDA, cazurile de HIV nefiind disponibile pe cai de transmitere). Epidemia de HIV asociata cu consumul de droguri intravenoase n aceste doua tari nu a atins nsa nivelele din unele tari din Vest (ex. Spania, Italia, Portugalia). n alte tari din Centrul Europei au fost diagnosticate putine cazuri de SIDA sau HIV n rndul utilizatorilor de droguri intravenoase.
La sfrsitul anului 2002 n Centrul Europei au fost diagnosticate un numar total de 1427 cazuri de infectie HIV si 539 de SIDA. Ratele totale apartinnd cazurilor noi diagnosticate cu HIV (7 - 10 per milion populational in fiecare an) si SIDA (< 6 cazuri per milion comparativ cu 20 cazuri per milion n vest) ramn scazute si relativ neschimbate. n centrul Europei, excluznd Romnia, 282 (26%) din cazurile noi raportate cu HIV n 2002 au fost femei si 468 (43%) au avut vrsta mai mica de 30 de ani.
Polonia si Iugoslavia, doua tari unde infectia HIV s-a raspndit preponderent ntre consumatorii de droguri intravenoase la sfrsitul anilor 1980, au cele mai multe cazuri raportate n rndul consumatorilor de droguri intravenoase din Centrul Europei (Polonia: 96% din cazurile diagnosticate cu HIV, 53% din cele cu SIDA; Iugoslavia: 40% din cazurile diagnosticate cu SIDA, cazurile de HIV nu sunt disponibile dupa calea de transmitere). Oricum, epidemia HIV asociata consumului de droguri intravenoase din aceste doua tari nu a atins nivelele tarilor vest europene. n celelalte tari central-europene, au fost diagnosticate putine cazuri n rndul consumatorilor de droguri intravenoase. Calea de transmitere homosexuala a reprezentat modalitatea predominanta n Bosnia si Hertegovina, Republica Ceha, Ungaria, Slovacia si Slovenia n timp ce contactul heterosexual a predominat in Bulgaria, Croatia, Macedonia si Turcia.
Patru boli definitorii pentru diagnosticul SIDA reprezentate de sindromul casectizant, tuberculoza, pneumonia cu Pneumocystis carinii si candidoza esofagiana, au fost prezente fiecare n proportie de 17 - 20% din cazurile de adulti/adolescenti (au fost excluse datele pentru Romnia).
La 30-06-2003 n Estul Europei numarul de cazuri nou diagnosticate cu HIV continua sa creasca rapid la jumatatea anului 2003, 24.773 de cazuri noi. Marea majoritate a acestora continua sa fie diagnosticate din rndul utilizatorilor de droguri intravenoase (89% n 2001, excluznd cazurile raportate cu risc necunoscut). Desi n proportie relativ mica, numarul de infectii raportate n rndul homosexualilor a nceput sa creasca recent (+ 53% ntre 2000 si 2001). Numarul de cazuri raportate n rndul barbatilor homo/bisexuali ramne extrem de scazuta, dar acest lucru poate reflecta mai degraba vulnerabilitatea acestei grupe de risc dect un tablou epidemiologic real.
Epidemia afecteaza acum aproape toate tarile din Estul Europei, cu rate ce depasesc 100 per milion n 4 tari (Estonia, Letonia, Federatia Rusa, Ucraina) n anul 2001. Datele pentru primele 6 luni ale anului 2003 arata ca n timp ce cazurile nou diagnosticate par sa si ncetineasca cresterea n Federatia Rusa, un nou val epidemic de HIV este pe cale sa izbucneasca n Lituania.
Incidenta SIDA raportata ramne scazuta (mai putin de 3 cazuri per milion) cu exceptia Letoniei (17,2 per milion n 2001). Mai mult de ¾ din cazurile raportate n regiune sunt diagnosticate cu TBC ca prima infectie oportunista.
La sfrsitul anului 2002 n tarile din Estul Europei a fost raportat un numar total de 64 222 de noi cazuri HIV diagnosticate. Dintre acestea 26 197 (41%) au fost n rndul consumatorilor de droguri intravenoase, 6371 (10%) s-au datorat contactului heterosexual, si doar 93 (0,1%) au fost n rndul barbatilor homosexuali/bisexuali; pentru 27 371 (43%) de pacienti calea de transmitere nu a fost raportata. Un numar de 21 261 (33%) cazuri au fost de sex feminin si 49 533 (77%) au avut vrsta mai mica de 30 de ani. Tarile din Federatia Rusa au raportat un numar de 50 401 (78%) din totalul cazurilor noi raportate n anul 2002 din Europa de Est.

n Romnia, infectia HIV/SIDA a fost si este o problema majora de sanatate publica, cu un mare impact social si economic. De altfel, Romnia a fost prima tara din Europa Centrala si de Est care a anuntat Centrul de Supraveghere a SIDA din Paris al Organizatiei Mondiale a Sanatatii cu privire la diagnosticarea unui caz de SIDA n anul 1985. Aparitia cazurilor de infectie HIV la copii a fost semnalata din anul 1989, cu notificare, ncepnd cu anul 1990.

La sfrsitul anului 2003 n Romnia se nregistrau:
.TOTAL CAZURI SIDA - 8.467 din care:
- Cazuri SIDA copii 6.710
- Cazuri SIDA adulti 1.757
- Decese copii SIDA 3.098
- Decese adulti SIDA 572
- Total decese SIDA 3.670

. TOTAL CAZURI de INFECTIE HIV - 5.920 din care:
- Cazuri HIV copii 4.443
- Cazuri HIV adulti 1.477


. Total pacienti cu infectie HIV/SIDA n viata: 10.278
. Total pacienti HIV/SIDA pierduti din evidenta: 439
. Total pacienti n tratament ARV: 5.547
. Total pacienti n evidenta activa HIV+SIDA (bolnavi care se prezinta cel putin de doua ori pe an la Centrele Regionale de Monitorizare si Evaluare a Infectiei HIV/SIDA pentru control clinic si biologic): 7.771


Compararea cifrelor nregistrate la nivel national cu cele nregistrate
la nivel regional si global este ngreunata de diferentele ntre sistemele de raportare aplicate n concordanta cu dezvoltarea generatiilor succesive ale sistemelor de supraveghere si analiza statistica internationala.
Situatia infectiei HIV/SIDA din Romnia este permanent judecata prin prisma estimarilor UNAIDS, care face referire la prevalenta persoanelor infectate HIV sau bolnave SIDA n populatia generala.
Cteva aspecte particulare caracterizeaza fenomenul pentru anul 2003:
- Numarul mare al supravietuitorilor de lunga durata cu vrsta cuprinsa ntre 13-15 ani din cohorta copiilor nascuti n anii 1987-1990, care a fost de altfel principalul grup n care ulterior s-au nregistrat cazuri de infectie HIV/SIDA;
- Depistarea cazurilor noi pediatrice cu an de nastere 1988-1989-1990, supravietuitori de lunga durata, cu disparitia transmiterii nozocomiale dupa anul 1994;
- Cresterea transmiterii materno-fetale dupa anul 1994. Acest fapt a presupus luarea n evidenta a femeilor gravide cu aplicarea sistematica a masurilor de profilaxie pentru prevenirea transmiterii materno-fetale a infectiei HIV;
- Cresterea rapida a numarului de noi cazuri la adulti la grupa de vrsta 19-49 de ani cu transmitere heterosexuala;
- Perspectiva cresterii cazurilor de infectie cu HIV n rndul utilizatorilor de droguri pe cale intravenoasa;
- O crestere globala a persoanelor HIV pozitive care solicita ngrijire medicala si tratament;
- Accesul unui numar mare de persoane la terapia antiretrovirala si anume 5547 pacienti (numarul cel mai mare de persoane tratate n Europa Centrala si de Est). Acest lucru realizndu-se prin asigurarea tratamentului antiretroviral si al infectiilor oportuniste n regim de gratuitate, prin Subprogramul National 1.2.
- Romnia este printre cele mai pregatite tari din zona n care este situata geografic; ea are o Strategie Nationala HIV/SIDA (adoptata n 1999) un program si un plan de aplicare foarte clare, functionale.
- n anul 2000, HIV/SIDA a fost declarata prioritate nationala de sanatate publica, masura fiind urmata de lansarea programului national de acces universal la ngrijiri si tratament HIV/SIDA.
- nfiintarea n luna martie 2002, a Comisiei Nationale Multisectoriale HIV/SIDA sub autoritatea primului ministru, care include 16 ministere, societatea civila, asociatii profesionale, sector privat, organizatii internationale.
- Activitatea n domeniu se desfatoara sub incidenta legii 584 / 2002, privind masurile de prevenire a raspndirii maladiei SIDA n Romnia si de protectie a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA.
- Existenta ntregii game de medicamente anti-HIV utilizate n tarile dezvoltate precum si dotarea la nivel international a laboratoarelor Centrelor Regionale Universitare (pentru monitorizarea imunologica si virusologica).
- Existenta la nivelul Centrelor Regionale a: "Ghid Terapeutic n infectia HIV/SIDA" (1998, 2001) , "Ghid de consiliere n infectia HIV", "Ghid de prevenire a transmiterii infectiei HIV n practica medicala", "Manual pentru ngrijirea femeii gravide HIV pozitive", "Managementul bolnavului cu infectie HIV".
- Cresterea numarului a personalului sanitar cu o buna pregatire profesionala n ngrijirea pacientului seropozitiv precum si extinderea retelei psiho-sociale pregatita pentru sustinerea persoanelor infectate.

_________________
Don't worry...be happy.....life's gooooooooood:D
"Infrant nu esti atunci cand sangeri...nici cand ochii-n lacrimi ti-s...adevaratele infrangeri...sunt renuntarile la vis..."
"nu vezi pragul de jos pana nu dai cu capul ce del de sus..."
Vezi profilul utilizatorului

HIV/SIDA
 Pagina de start a forumului Club Z » Discutii
Ora este GMT + 2 ore  
Pagina 1 din 1  

  
  
 Crează un subiect nou  Răspunde la subiect  

Forum index | Club Z - Portal | Luxian's Blog | Sitemap

  Powered by phpBB © 2001-2006 Modified : Club Z  
Anvelope vara iarna Timisoara | Jante Timisoara